Λογοκρισία καταγγέλλουν φωτορεπόρτερ: Το Facebook κατέβασε αναρτήσεις και φωτογραφίες τους

Το facebook «ξαναχτύπησε» με λογοκρισία αναρτήσεων για την υπόθεση της απεργίας πείνας του Δημ. Κουφοντίνα, αυτή τη φορά «κατεβάζοντας» τις φωτογραφίες του επαγγελματία φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Σύνταγμα, χθες Δευτέρα 1η Μαρτίου – «Τέτοιες κινήσεις απειλούν ευθέως την ελευθερία του λόγου, οφείλουν να παρέμβουν οι δημοσιογραφικές ενώσεις», το σχόλιο του Μάριου Λώλου στο left.gr.

Ο Μάριος Λώλος, ο γνωστός επαγγελματίας φωτορεπόρτερ, που έχει υπάρξει και επί χρόνια πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ) δημοσίευσε μερικές από τις φωτογραφίες που τράβηξε από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα το απόγευμα της Δευτέρας 1/3 στο Σύνταγμα, με ειδησεογραφική περιγραφή, όπως κάνει και με άλλα γεγονότα που καλύπτει. Πριν περάσει ούτε μισή ώρα, η πλατφόρμα είχε «κατεβάσει» την ανάρτηση, ενώ επέβαλε στον ίδιο και…. 24ωρο αποκλεισμό από τη δυνατότητα να κάνει αναρτήσεις ή να έχει αλληλεπίδραση με άλλους χρήστες (like κ.λπ.).

Το πιθανότερο είναι ότι η ανάρτηση κατέβηκε ύστερα από μαζικά report, ενώ η «ποινή» του 24ωρου αποκλεισμού ήρθε επειδή το facebook είχε ήδη κατεβάσει προηγούμενη ανάρτησή του, με παρόμοιο θέμα. 

Φυσικά, η κίνηση του facebook προκάλεσε απλώς… τσουνάμι αναδημοσιεύσεων των λογοκριμένων φωτογραφιών από την πολύ μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης – υπολογίζεται πως συμμετείχαν περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι – το απόγευμα της Δευτέρας στο Σύνταγμα.

Το μήνυμα που εμφανίστηκε στον Μάριο Λώλο από το facebook για να «δικαιολογηθεί» η λογοκρισία  – Η δημοσίευση δεν ανέφερε καν το όνομα του γνωστού απεργού πείνας…

«Είναι ζήτημα ελευθερίας του λόγου – Πρέπει να παρέμβουν οι δημοσιογραφικές ενώσεις»

«Το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό, ενέχει πάρα πολλούς κινδύνους, γιατί εμείς, οι επαγγελματίες φωτορεπόρτερ, επικοινωνούμε από το προφίλ μας φωτογραφίες με την ίδια λογική που διοχετεύουμε τη δουλειά μας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Με επαγγελματικό τίτλο, με περιγραφή του γεγονότος χωρίς άλλο σχολιασμό – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνώ σε καμία περίπτωση με το κατέβασμα αναρτήσεων που εκφέρουν άποψη. Εμείς σε αυτά τα γεγονότα τραβάμε ό,τι βλέπουμε: είχε κόσμο, τραβάγαμε κόσμο  – δεν είχε κόσμο, δεν είχαμε κόσμο στις φωτογραφίες. Από τη στιγμή, λοιπόν, που κατεβάζεις φωτογραφίες επαγγελματιών φωτογράφων, έχουμε ζήτημα ελευθερίας του λόγου», τονίζει ο Μάριος Λώλος σε σύντομη συζήτηση που είχαμε μαζί του, και επισημαίνει:

«Επειδή ακριβώς έχουμε ζήτημα ελευθερίας του λόγου, θα πρέπει οι δημοσιογραφικές ενώσεις, με βάση και τα τελευταία αυτά παραδείγματα, να σκεφτούν πώς θα πράξουν. Η ΕΦΕ, η ΕΣΗΕΑ, η ΕΣΠΗΤ πρέπει να δουν το ζήτημα και να παρέμβουν».

Μερικές από τις φωτογραφίες που «κατέβασε» το facebook

Μερικές από τις φωτογραφίες από την ανάρτηση του Μάριου Λώλου που κατέβασε η πλατφόρμα (και αναπαρήχθησαν ευρέως αμέσως μετά από εκατοντάδες χρήστες ξανά στο facebook, αναιρώντας στην πράξη τη λογοκρισία, ενώ άλλοι χρήστες τις συγκέντρωσαν και τις ανέβασαν στο youtube):

Η ανάρτηση του Μάριου Λώλου στο twitter 

(όχι, το Twitter δεν έχει κατεβάσει την ανάρτηση)

Πολλοστή φορά

Σημειώνεται ότι το facebook – με τα ερωτήματα να πληθαίνουν ως προς το ποιος από την Ελλάδα διαχειρίζεται και πώς αυτή τη διαχείριση – έχει στη διάρκεια των τελευταίων ημερών «χτυπήσει» πολλαπλά στο ζήτημα της υπόθεσης της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα: έχει λογοκρίνει δεκάδες αναρτήσεις, απλώς πολιτών, νομικών, συλλογικοτήτων, έχει κατεβάσει τη σελίδα της καμπάνιας Αλληλεγγύη στον απεργό πείνας,  αλλά και την καινούργια (Ζωή, όχι εκδίκηση) που φτιάχτηκε, έχει ρίξει τη σελίδα πολιτικής οργάνωσης (Συνάντηση) και ταυτόχρονα δεν δίνει καμιά απάντηση, πλην του στερεότυπου περί «παραβίασης των όρων της κοινότητας», παρά τις εκατοντάδες αντιδράσεις, που πλέον απευθύνονται και στον κεντρικό οργανισμό του facebook με αγγλόφωνες δημοσιεύσεις.

Εξαφάνισε αναρτήσεις και των φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη και Λευτέρη Παρτσάλη

Μετά την παρέμβαση στον λογαριασμό του συνάδελφου φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου, το Facebook εξαφάνισε τις αναρτήσεις ακόμα δυο επαγγελματιών φωτορεπόρτερ.

Και οι δυο αναρτήσεις, όπως και εκείνη του Μάριου Λώλου, είχαν θέμα την πορεία διαμαρτυρίας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των αιτημάτων και της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η φωτορεπόρτερ της Eurokinissis Τατιάνα Μπόλαρη, γνωστοποίησε την εξαφάνιση από το Facebook των φωτογραφιών που είχε αναρτήσει με την απαράδεκτη δικαιολογία ότι προτρέπει σε επικίνδυνες ενέργειες και υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις.

Γράφει συγκεκριμένα:

«Πριν λίγο το fb  μου κατέβασε την χθεσινή ανάρτηση γιατί παραβιάζω τους όρους της κοινότητας, δηλαδή με την χθεσινή μου καταγραφή, προτρέπω σε επικίνδυνες ενέργειες, υποστηρίζω τρομοκράτες ή τρομοκρατικές οργανώσεις και κάτι άλλα που δεν τα θυμάμαι. 
Αναρωτιέμαι εάν αύριο-μεθαύριο συμβεί το οτιδήποτε ως ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ εγώ θα κάνω πως ΔΕΝ το είδα!
Οπότε… η χθεσινή πορεία ΔΕΝ έγινε ποτέ και ΔΕΝ είχε τόσο κόσμο και ΔΕΝ ήμουν εκεί και ΔΕΝ ήταν και κανένας άλλος, οι εικόνες που ακολουθούν είναι αποκύημα της φαντασίας μου, ΞΑΝΑ! (θα μου το κατεβάσουν κι αυτό ενδεχομένως, αλλά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι)».

Ο δεύτερος επαγγελματίας φωτορεπόρτερ που είδε την ανάρτησή του να εξαφανίζεται είναι ο Λευτέρης Παρτσάλης. «Μετά τον συνάδελφο Marios Lolos το Facebook λογόκρινε και το δικό μου ποστ από τη χθεσινή πορεία αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα… ωραία ρε».

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα το Facebook λογοκρίνει μέσω της εταιρείας που έχει προσλάβει για τον έλεγχο του περιεχομένου, πλήθος αναρτήσεων χαρακτηρίζοντάς τες ούτε λίγο ούτε πολύ φίλα προσκείμενες προς την τρομοκρατία.

Η εξαφάνιση και οι ποινές, οι περιορισμοί που επιβάλλει στους χρήστες, γίνονται για αναρτήσεις που ούτε υμνούν, ούτε στηρίζουν τρομοκρατικές απόψεις αλλά διατυπώνουν γνώμη για το κράτος δικαίου και για το εάν ένας καταδικασμένος εν έτει 2021 μπορεί να αφεθεί να πεθάνει από απεργία πείνας.

Το Facebook, πλέον, έχει πάει ένα βήμα παραπέρα και εξαφανίζει ειδησεογραφικές αναρτήσεις επαγγελματιών φωτορεπόρτερ σε μια πρωτοφανή προσπάθεια λογοκρισίας και χαρακτηρισμού επαγγελματιών των ΜΜΕ ως φίλα προσκείμενων σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί